Omgeving

Royères en haar omgeving

 
Een blik over enkele van onze omzoomde weilanden
 
 
Eén van de vele meren in de nabije omgeving
 
 
Prachtige kastelen langs de "Route Richard Coeure de Lion"
 

Royères ligt in de streek de Haute Vienne, Limousin, iets ten zuiden van de stad Limoges, bekend om het porselein. Bij boeren en liefhebbers vooral bekend om haar typerende roodbruine Limousine vleeskoeien. In dit gebied dat zo’n 50 kilometer verwijderd ligt van de Dordogne, is het klimaat wat minder droog waardoor het rijke groene landschap het midden houdt tussen het kleinschalige van de Achterhoek en het heuvelachtige van zuid Limburg.

Royères was in vroeger tijden een kleine, maar voor haar omgeving zeer invloedrijke, gemeenschap met enkele duizenden hectaren grond.

Het gehucht Royères bestond onder andere uit een abdij (het huidige landhuis), kerkje, gemeentehuis, posterij en apotheek. Het oudste gedeelte bij onze boerderij, twee van onze toekomstige vakantiehuizen waarvan dus één de posterij was, dateren uit de late middeleeuwen.

Sinds 1829 is Royeres echter haar zelfstandigheid verloren en bij de gemeente La Roche l'Abeille gevoegd. Door verkoop en vererving is het rijke landgoed vanaf die tijd uit elkaar gevallen.

Royères ligt erg mooi in het groene landschap. Het is er heerlijk rustig zonder massa toerisme maar niet eenzaam of afgelegen.

Omgeving

Er komen veel grotere zoogdieren voor zoals edelherten, reeën, vossen, dassen en wilde zwijnen. Het landschap is er gevarieerd; bosrijk, fraaie vergezichten, lieflijk rustige weggetjes, vele (zwem)meren, kastelen, kerkjes en een kleinschalige akkerbouw, afgewisseld met kleinere weilanden waarin voornamelijk de Limousine koeien grazen.